Maak je eigen glazen tuin

Dinsdag 13 februari 2018

De kans is groot dat je er al eens van gehoord hebt; glazen tuintjes. Mini-ecosystemen in een afgesloten fles of vaas. Het grote voordeel van deze groene blikvangers is dat je er geen omkijken naar hebt, ze zijn namelijk zelfvoorzienend. Daglicht zorgt voor voeding en doordat de fles of vaas is afgesloten worden de lucht en het water vanzelf gerecycled. De ideale oplossing voor wie graag groen in huis heeft, maar liever wilt dat de planten een beetje voor zichzelf zorgen. En het dankbaarste van alles is dat deze tuintjes na verloop van tijd steeds mooier worden. Een echte aanwinst voor je interieur dus! Grote flessen, kleine flessen, maar ook vazen kun je gebruiken voor je tuintje. Het belangrijkste is dat je ze goed kunt afsluiten en niet een al te kleine opening hebben. Alles moet natuurlijk door de hals naar binnen. Wij kozen voor een grote opening, wel zo makkelijk!

Wat je nodig hebt.

  • fles met een kurk

  • stenen of kiezels

  • handje actieve kool (tegen schimmels | verkrijgbaar bij Intratuin)

  • potgrond voor kamerplanten

  • kleine plantjes zodat ze nog flink kunnen doorgroeien

  • stukjes mos / steentjes / schors

Plantjes die je kunt gebruiken.

  • Adiantum

  • Begonia rex

  • Calathea

  • Chlorophytum

  • Fittonia

  • Gynura

  • Phlebodium

  • Spathiphyllum

Zo doe je het zelf.

  1. Maak de fles heel goed schoon met een sopje (goed afdrogen).
  2. Leg dan de stenen / kiezels voorzichtig op de bodem.
  3. De tweede laag is de actieve kool. Maak de stukken zo nodig een beetje kapot.
  4. Doe vervolgens een goede laag (ongeveer 8 centimeter) potgrond over de actieve kool.
  5. Haal de plantjes uit de potjes en verwijder voorzichtig overtollige potgrond. Pas op voor de worteltjes!
  6. Zet de plantjes in de grond, druk een klein beetje aan en leg er stukjes mos omheen.
  7. Om het af te maken kun je wat steentjes of schors bovenop de potgrond leggen.

Het is belangrijk dat je de fles zónder kurk neerzet op de plek waar je hem uiteindelijk wilt hebben. Het liefste met veel licht, maar weinig zon. Kijk af en toe of de grond niet te droog is, zo nodig kun je een klein beetje water geven. De grond mag niet te nat worden om veel condens te voorkomen. Na een week mag de kurk op de fles en kan dit tuintje helemaal voor zichzelf zorgen!

Vraag & antwoord.

Als je een fles met een smalle hals hebt, is het inrichten ervan een iets lastiger klusje! Het handigste is om zelf wat gereedschap te knutselen.

Dit heb je nodig.

  • bamboestokjes van ongeveer 40 cm
  • houten lepels en een vork
  • schuurspons
  • duktape
  • een lege petfles (gebruik de bovenkant als trechter)
  • a4 papier
  1. Maak de fles schoon met een stukje schuurspons die je vast maakt aan een bamboestokje. Heeft je fles een grote bocht? Maak dan een extra spons vast aan een bamboestokje dat je knakt. Spoel de fles daarna schoon en laat hem goed drogen.
  2. Om de stenen / kiezels, houtskool en de potgrond netjes in de fles te krijgen, maak je van de bovenkant van de petfles en een opgerold a4-tje een lange trechter tot ver in de fles. Op deze manier beschadig je de fles niet én blijft het glas zo schoon mogelijk. Maak een vork vast aan een bamboestokje en zorg dat alle lagen gelijkmatig verdeeld zijn.
  3. De plantjes door de hals in de fles krijgen is het moeilijkste klusje. Maak een lepel vast aan een bamboestokje (je hebt er in totaal twee nodig). Graaf op de plek waar het plantje moet komen een gat in de grond. Klem vervolgens het plantje voorzichtig tussen de twee lepels en laat hem door de hals in de grond zakken. Schep de grond voorzichtig terug en druk een beetje aan. Herhaal deze stap voor alle plantjes.
  4. Gebruik de trechter om water te geven.

Actieve kool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen. Het wordt verkocht bij dierenspeciaalzaken en Intratuin. Kun je het niet vinden? Gebruik dan Norit tabletten.

Condensvorming ontstaat door temperatuurverschillen. Heb je de fles bijvoorbeeld verplaatst? Of is er teveel zonlicht? Je kunt het probleem op lossen door de fles een paar uur te openen, waardoor het overtollige vocht verdwijnt. Daarna sluit je de fles weer af. Blijf dit dagelijks herhalen totdat de condensvorming genormaliseerd is.

Soms kan het gebeuren dat er wat grond aan het glas in de fles blijft plakken. Om dit te verwijderen is een plantenverstuiver handig. Met de verstuiver sproei je de korrels nat waardoor ze naar beneden spoelen.

In dit geval is er niet voldoende water aanwezig in de fles en moet er water bijgeschonken worden. Sluit vervolgens de fles weer af. Blijf dit herhalen tot de plant er weer fit uitziet.

Als er een groene waas ontstaat tussen de aarde en het glas, dan betekent dit dat je glazen tuin teveel direct zonlicht heeft gekregen. Het beste is om de fles direct te verplaatsen. Groene aanslag vermeerderd zich snel bij vocht en veel zonlicht. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen, want deze alg is niet tot zeer lastig te verwijderen. Voor de plant kan het overigens geen kwaad, behalve als de alg zich over de hele fles uitbreidt (de plant krijgt dan niet voldoende licht).

Dit betekent dat de plant te veel direct zonlicht heeft gekregen. De zon die op het glas schijnt werkt als het ware als een vergrootglas. De plant kleurt geel omdat hij verbrand is door de zon. Verplaats de glazen tuin direct naar een plek met minder zonlicht, daglicht is voldoende. Als er veel condens op de binnenkant van het glas zit, kun je de deksel er tijdelijk vanaf halen. Te veel water in combinatie met het aangetaste weefsel kan namelijk schimmelwerking veroorzaken. Afhankelijk van het stadium van verbranding is er een kans dat de plant zich weer herstelt.

Bladeren die verdorren en afvallen zijn onderdeel van het natuurlijke groeiproces van de plant. Bij de ene plant zal dit meer voorkomen dan bij de ander, dit is afhankelijk van het soort. Probeer de afgevallen bladeren zo veel mogelijk te verwijderen.

Schimmels in de aarde zijn nodig om planten te laten groeien. Samen vormen ze een gezonde symbiose. Het kan natuurlijk voorkomen dat schimmels zich op de plant vestigen en deze aantasten. Open de fles en probeer met de hand of met een schaartje de aangetaste delen te verwijderen. Laat geen aangetaste plantenresten achter in de fles. Zo voorkom je verdere uitbreiding van de schimmel.